Oświetlenie modela w portrecie
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/os ... recie.html
W dzisiejszym filmie prezentujemy podstawowe sposoby oświetlania modela. Przyjrzyj się jak cień i światło kształtują bryłę głowy. Jak najlepiej umieścić źródło światła?
Fragment rozmowy z Leonardem Karpiłowskim, autorem książki "Światła i cienie w fotografii".
Oto kilka podstawowych ustawień jednego reflektora.
W dzisiejszym filmie prezentujemy podstawowe sposoby oświetlania modela. Przyjrzyj się jak cień i światło kształtują bryłę głowy. Jak najlepiej umieścić źródło światła?
Fragment rozmowy z Leonardem Karpiłowskim, autorem książki "Światła i cienie w fotografii".
Oto kilka podstawowych ustawień jednego reflektora.
- Oświetlenie szerokie
Oświetlenie twarzy od strony obiektywu. Zmniejszenie wrażenia głębi fotografii. Ustawienie przydatne do poszerzenia pociągłych, wąskich twarzy.
- Oświetlenie przednie
Równomierne oświetlenie modela. Ustawienie dobre dla twarzy owalnych, zachowujących proporcje. Oświetlenie często stosowane przy portrecie reklamowym. Pomiędzy nosem a ustami tworzy się charakterystyczny blik w kształcie motyla.
- Oświetlenie krótkie
Światło główne uwydatnia profil. Szczególnie nadaje się do fotografowania twarzy okrągłych, zwężając je.
- Oświetlenie typu Rembrandt (oświetlenie z trójkątem)
Ustawienie podobne do światła krótkiego, lampa ustawiona jest powyżej modela. Światło tworzy charakterystyczny trójkąt na bliższym policzku. Umieszczony wysoko reflektor buduje klimat znany z malarstwa Rembrandta.
- Oświetlenie boczne
Oświetlenie boczne ukrywa defekty na zacienionej stronie twarzy, dobrze też skraca długi nos.
- Oświetlenie tylne
Oświetlenie tylne tworzy mroczny klimat fotografii. Podkreślony kształt głowy. Przydatne dla zwiększenia artystycznego wyrazu zdjęcia.
-

RadioErewan - Administrator
- Dołączenie: 24 Gru 2008 00:57
Witam wszystkich,
Nie dawno zarejestrowałem się na tym portalu i mam takie pytanko
Po rejestracji i wykupieniu subskrypcji miał być umożliwiony dostęp to tzw. materiałów PREMIUM - istnieją gdzieś takie materiały? I jeśli tak to gdzie je mogę znaleźć.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
PS: a tak na marginesie bardzo dobry pomysł z taką stronką - szkoda tylko, że trochę mało na niej informacji
Nie dawno zarejestrowałem się na tym portalu i mam takie pytanko
Po rejestracji i wykupieniu subskrypcji miał być umożliwiony dostęp to tzw. materiałów PREMIUM - istnieją gdzieś takie materiały? I jeśli tak to gdzie je mogę znaleźć.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
PS: a tak na marginesie bardzo dobry pomysł z taką stronką - szkoda tylko, że trochę mało na niej informacji
- cavalieres
- Dołączenie: 25 Kwi 2009 21:27
Ano i mnie nie udało się przez cały okres darmowej subskrypcji natrafić na materiały "premium".
Mnie również bardzo spodobał się pomysł z tą stronką. Porady świetne, tylko przez dłuższy już czas niewiele nowego się dzieje. Mam nadzieję, że wystarczy sił i zapału twórcom serwisu i będą go rozwijali.
Mnie również bardzo spodobał się pomysł z tą stronką. Porady świetne, tylko przez dłuższy już czas niewiele nowego się dzieje. Mam nadzieję, że wystarczy sił i zapału twórcom serwisu i będą go rozwijali.
- darekpiecz
- Dołączenie: 08 Lut 2009 21:46
Właśnie takiej strony szukałem.
Jako fotograf lepiej jest przepraszać po fakcie, niż prosić o pozwolenie Joe McNally.
Canon 40D, Canon EF 50mm 1/8, Canon EF 28-80mm 1:3.5-5.6 II, Nissin Speedlite Di466
Canon 40D, Canon EF 50mm 1/8, Canon EF 28-80mm 1:3.5-5.6 II, Nissin Speedlite Di466
-

Black Zany - Posty: 1
- Dołączenie: 25 Lis 2009 22:13
- Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
9 posty(ów) • Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość